"I över fyrtio år har jag levt med Kents texter. Under otaliga framträdanden har jag läst hans dikter och sjungit hans sånger. Och alltid, alltid har det fyllt mig med livsmod och glädje. För vredens skull, för kärlekens skull. För hans verbala lustmord på alla översittare och giribukar. För hans aldrig sviktande solidaritet med de utsatta.
Så läs hans dikter. Sjung hans visor och ballader. Låt inte hans röst tystna. Gläds och förundras."


Så skrev Maria Hörnelius i boken »Kent Andersson: visor, dikter, ballader« utgiven av förlaget Tre Böcker. Nu återfinns en del av texterna och dikterna i boken på denna CD-utgivning.


Foto: Rolf Ohlson

Musikaliskt innehåller denna produktion klassiska alster från 60-talet av Sven-Eric Johansson och Alf Hambe, men också ett antal nyare tonsättningar av Bernt Andersson från revyuppsättningarna på Teater Aftonstjärnan i Göteborg. Där tillbringade Kent sina sista 10 år som textmakare och självklar huvudrollsinnehavare, och där spelades mer än 500 föreställningar.
   Det är alltifrån enkla visor och kammarmusikinfluerade stycken, till mera traditionella valser och jazzinfluerade ballader som här framförs på ett mycket rent och känsligt sätt, vilket går hand i hand med Kents ord och hans raka och direkta tilltal.
    Förutom Marias sång, Bernts drag- och pianospel samt Kjells kontrabas kan ni här även avnjuta gitarrspel av Rolf Jardemark och Bengan Blomgren, stråkar av Livet Nord och Lotten Zimmergren samt rytmiska trummor av Gunnar Petersson.

Kent Yngve Andersson, född 2 december 1933 i Göteborg, död 3 november 2005 i Göteborg. Svensk skådespelare, manusförfattare och dramatiker.
   Kent Andersson växte upp i en arbetarfamilj med sex syskon. De bodde i stadsdelen Rambergsstaden på Hisingen, en av de fattigaste delarna av Göteborg. Hans enkla bakgrund har präglat många av hans dikter, sångtexter och teaterpjäser. I tonåren arbetade han på pappersbruk innan han gick till sjöss. Tillbaka i hemstaden kom han i kontakt med Atelierteatern där han gjorde sin skådespelardebut. Han filmdebuterade i Vildfåglar 1955. Han kom in vid Göteborgs Stadsteaters elevskola 1958 och i början av 1960-talet gjorde han sina första TV-roller. Han började tidigt skriva pjäser och regissera. Tillsammans med Bengt Bratt skrev han den uppmärksammade göteborgstriologin Flotten, Hemmet och Sandlådan 1967-1969, dessa tre pjäser har spelats flitigt runt hela Europa och filmatiserades för TV 1972 med Kent i rollistan. Bengt Bratt och Kent Andersson skrev även manus till TV-serien Blå gatan, som ibland kallats för Sveriges första såpa.
   I slutet av 1970-talet var Kent engagerad vid Folkteatern i Göteborg där han bl.a. svarade för de politiska Kvastrevyerna. Urgöteborgaren Kent Andersson lämnade hemstaden för några år vid Dramaten i Stockholm i slutet av 1980-talet. Under stockholmssejouren gjorde han också en egen revy Kent på Göta Lejon och spelade i farsen Oj då, en till! på Folkan.
   Kent har medverkat flitigt både i TV och på film. Många minns honom som den försupne Ville Vingåker i den folkkära TV-serien Hedebyborna 1978-1982. Hans göteborgsfilosof i Göta Kanal från 1981 är en annan minnesvärd roll. Han drog sig inte heller för att spela buskis och samarbetade med Stefan & Krister i några av deras produktioner. Till hans mer seriösa roller hör småföretagaren i Kjell Sundvalls Dom unga örnarna 1982 och som torghandlaren i Storstad 1990-1991.
   Mellan 1996 och 2004 skördade Kent stora framgångar med egna revyer på teatern Aftonstjärnan i sitt barndomskvarter på Hisingen i Göteborg. Han erhöll Svenska Akademiens teaterpris 1970, Teaterförbundets De Wahl-stipendium 1971 och den kungliga medaljen Litteris at artibus 1980. Han var den första mottagaren av Lasse Dahlquist-stipendiet 1989 och utsågs till Filosofie hedersdoktor vid Göteborgs universitet 2005. Han avled oväntat under repetitionsperioden inför en uppsättning av Strindbergs Ett drömspel på Göteborgs Stadsteater.

MARIA HÖRNELIUS, skådespelerska, regissör, sångerska (2 LP med sångtexter främst av Kent Andersson och B. Brecht). Scenskolan i Göteborg 1961-63 , arbetade sedan med vissa avbrott på Göteborgs Stadsteater 1964-1998. Medverkade bl.a. i de berömda originaluppsättningarna av Kent Anderssons och Bengt Bratts HEMMET och SANDLÅDAN m.fl.
   Hon arbetade 1976-81 som teaterchef, skådespelerska och regissör på Västmanlands Länsteater, senare vid Angereds Teater i Göteborg (då en filial till Stadsteatern) 1981-1993, där hon bl.a. spelade Madam Flod i HEMSÖBORNA och fru Lohman mot Per Oscarsson i EN HANDELSRESANDES DÖD. På Folkteatern i Göteborg i EN UPPSTOPPAD HUND med Staffan Göthe själv som hunden.
   Medverkat i radio, TV och film t.ex NOLLTOLERANS, LIVVAKTERNA, flertal roller i TV-serier, t.ex BLÅ GATAN, som äldreboendeföreståndarinnan Ebba i Carin Mannheimers SOLBACKEN, AVD E, i Björn Runges ANDERSSONS ÄLSKARINNA, SELMA m.fl. Hon spelade 1998-2004 revy med Kent Andersson på TEATER AFTONSTJÄRNAN på Hisingen i Göteborg. Undervisning på Teaterhögskolorna i Göteborg och Malmö, 2006 redaktör för den första boken med Kent Anderssons samlade diktning,”Visor, Dikter, Ballader” (Tre Böckers förlag). Ett antal regiuppdrag (Angereds Teater, Göteborg:s Stadsteater, Bohusläns Länsteater, Nationalteatern, Radioteatern).Regisserade 2007 på Borås Stadsteater NANCY VIKTORIA baserad på Elsie Johanssons romantrilogi.
   Maria med musikerna Bernt Andersson och Kjell Jansson gjorde våren 2008 succé med KABARÉ KENT på Teater Aftonstjärnan, fem fyrar i GP! (nypremiär 19 sept.-08). Hon har under åren erhållit många stipendier, t.ex Svenska Akademiens Teaterpris 1988 och 2007 Göteborgs Kulturnämnds Hederspris.

BERNT ANDERSSON (född 1950 i Göteborg); allroundmusikant på dragspel, piano, orgel, munspel, mandolin m.m. – verksam som musiker, arrangör, kompositör o kapellmästare.

Började den musikaliska banan som dragspelare i slutet av 50-talet med en lång rad offentliga framträdanden på scen, samt i radio och TV under närmare 10 år. Var på slutet av 60-talet med och bildade bluesgruppen Gin House tillsammans med Kjell Jansson, Bengan Blomgren och Gunnar Petersson och spelade där i första hand Hammondorgel.

Början av 70-talet studier i musikvetenskap på Gbg´s Universitet samt musiklärarutbildning på SÄMUS i Göteborg. Medlem i musikgruppen Nynningen från 1972-80 med medlemmar som bl.a. Bertil Goldberg, Tomas Forssell, Totta Näslund, Nikke Ström o Bengan Blomgren.
   Ett flertal samarbeten med Nationalteatern med olika revyer och andra scenföreställningar med Tältprojektet 1977 som en av de största höjdpunkterna.
1978-82 studier på halvfart på individuella musikerlinjen på Musikhögskolan i Göteborg med piano och arrangering som huvudinriktning.

1980/81 medlem i Björn Afzelius Globetrotters; 1978-85 medlem i Tottas Bluesband med ett kontinuerligt turnerande i de nordiska länderna samt ett flertal turnéer i USA och Tyskland.
Deltog 1985 i en svensk kulturdelegation på Världsungdomsfestivalen i Moskva.
1986/87 medlem i Annika Blennerhed Band.
Våren 1988 turné Tottas Blues Band tillsammans med gitarristen/sångaren Ron Wood från Rolling Stones.
Slutet av 80-talet verksam som frilansande teatermusiker o arrangör i bl.a. Atelierteatern och Nationalteatern. Div. engagemang på Radioteatern i Göteborg.
1987 turné för ANC i Zambia och Zimbabwe med bl.a. Billy Cross, Peps Persson, Dan Hylander och Py Bäckman.
1988-94 medlem i Mikael Wiehes olika grupper; 1988 turné i Nicaragua och Costa Rica.
1989-95 medlem i Roffe Wikström Blues Band.
Från 1987 och ett antal år framåt samarbete med visgruppen Öbarna.
Våren 1987 samt våren 1988 turnéer i Florida/USA med Bröderna Hörbergs Blues Band.
Hösten 1989 orkesterchef för Nationalteaterns uppsättning av operan ”La Bohème” av Puccini i regi av Med Reventberg med Kerstin Nerbe som förste dirigent och musikalisk ledare.

Från 1993 och framåt medlem i Tomas Forssells barnmusikgrupp Häjkån Bäjkån Band.
Från 1994 och framåt samarbete med skådespelaren/sångerskan Evabritt Strandberg; bl.a. ”Brel på Feskeköra” i Göteborg hösten 1994 samt turnén ”Brel landet runt” 1995/96.
   Under 1992-94 kapellmästare i SVT-programmet ”Blix från klar himmel” med en lång rad namnkunniga nationella och internationella gäster.
1992-94 medlem i Queen Bee & the Zydeco Amigos med besök i New Orleans/USA 1993.
   1994/95 samarbete med sångaren/artisten Östen Warnerbring.
Deltog sommaren 1996 i 20-årsjubileumsturnén med Hoola Bandoola Band.

Under 90-talet verksam som kompositör, teatermusiker och kapellmästare på Dramaten i Stockholm (”Blodsbröllop” i regi av Eva Bergman 1993/94) och på Göteborgs Stadsteater (”Madame Bovary” i regi av Margita Ahlin 1995/96).
Komponerade musik för Radioteatern i Gbg; 2 st. Strindbergprojekt 1998/99 – ”August och hans kvinnor” av Bibi Andersson samt den dagliga ettårsserien ”Dagens Strindbergsbrev” med bl.a. Reine Brynolfsson i regi av Christer Ekbom.
Från 1996-2004 kapellmästare på teater Aftonstjärnan i Göteborg med Kent Andersson i huvudrollen i fem olika uppsättningar. Samarbete där med bl.a. Kjell Jansson och Maria Hörnelius. Våren 2002 turné för Riksteatern med Aftonstjärnan.
   Våren 2001 kapellmästare för ”Nordiskt mästarmöte i dragspel” med bl.a. Maria Kalaniemi från Finland, ett projekt stöttat av Musik i Väst och Föreningen Nordens Hus med besök på Åland, Färöarna, Island och Grönland samt en turné i Västra Götalandsregionen.

Från sommaren 1999 och framåt kapellmästare för Carl-Einar Häckners varietéuppsättningar med en lång rad internationella gäster. Regelbundet återkommande sommarföreställningar på Liseberg i Göteborg samt på gröna Lund i Stockholm åren 2000-03 samt 2006-08. Gästspel på Varietéteatern Chamäleon i Berlin hösten 2000 samt våren 2003. Även andra lösryckta scenföreställningar med Carl-Einar Häckner.

Sommaren 2004 musiker i en Piaf-föreställning på Liseberg med Åsa Fång, regi Leo Cullborg. Januari 2005 gästspel på en internationell teaterfestival i Alexandria/Egypten med samma program.
Hösten 2004 musiker i projektet ”Peters Gästabud” med Peter Harryson på Gbg's Stadsteater.
   Hösten 2006 turné i Sverige med Peter Harryson i Taube-programmet ”Ensam långt ute” av Olle Adolphson. Hösten 2007 landsomfattande turné för Riksteatern med samma program.
   
Våren 2008 föreställningen ”Kabaré Kent” på Teater Aftonstjärnan i Göteborg med Maria Hörnelius och Kjell Jansson samt ett antal lösryckta framträdanden med samma ensemble.


Foto: Rolf Ohlson

KJELL JANSSON har i ett par decennier försett framför allt jazzgrupper i och kring Göteborg med ett svängigt, drivande, stadigt och – inte minst – musikantiskt basspel. Han har varit en rytmisk och harmonisk klippa i grupper som Mount Everest, Opposite Corner och Åke Johansson Trio. Han har med andra ord tillhört de främsta på sitt instrument i Sverige, både som kompmusiker och solist. Inte minst hans virtuosa stråksolon har glatt utländska stjärnor på Sverige-besök tillsammans med Åke Johansson Trio, exempelvis Chet Baker, James Moody och Toots Thielemans.
(Jan Bruer, Stockholm – 1998)

Artister som Kjell Jansson spelat med:
Dexter Gordon, Sonny Payne, John Surman, George Coleman, Doc Sheatham, Pepper Adams, Rolf Eriksson, Chet Baker, ”Toots” Thielemans, Clark Terry, Ted Curson, Art Farmer, Shorty Rogers, James Moody, Bud Shank, Benny Bailey, Cecil Payne, Kenny Burrel, Peps Persson, Bernt Andersson, Lars Jansson, Ulf Wakenius, Nils-Bertil Dahlander, Staffan Nilsson, Jukka Tolonen, Annika Skoglund, Christer Boustedt, Stefan Forssén, Nannie Porres, Bernt Rosengren, Sonya Hedenbratt, Svend Assmusen, Sven-Eric Dahlberg, Nils Landgren, Hacke Björksten, Erik Norström, Arne Domnérus, Putte Wickman, Eva-Britt Strandberg, Ewan Svensson, Anders Lindskog, Peter Almquist, Rolf Jardemark, Anders Bergkrantz, Svante Thureson, Claes Jansson, Maria Hörnelius, Rune Gustavsson, Gunnar ”Siljabloo” Nilsson, Willy Lundin, Anders Ekborg, Åsa Fång, Povel Ramel, Peter Harryson m.fl.

Grupper som Kjell Jansson spelat med:
Ginhouse Blues Group, Mount Everest, Waves, Eje Thelin Group, Nordic Jazz Quintet, Opposite Corner, Åke Johansson Trio, Göteborgs Kammarkör, Göteborgs Brechtensemble, Equinox, Lulu Alke Quintet, Öbarna, Bror Jansson Trio, Nefertiti Quintet, Sävedalen Big Band, Gullbranson/Svensson/Jansson, Kjell Jansson Quartet, Kjell Jansson – Jan Zirk Quartet, Totta Näslund Band, Johan Borgström kvartett m.fl.

Kjell har medverkat på 2 CD produktioner på Eld Records: KJELL JANSSON "Crossover", ER14 (2007), samt som medlem i GILBERT HOLMSTRÖM QUARTET "The Mandelbrot Set" ER15 (2007).



Pressbilder
Recensioner